Какво е нужно за перфектна коса?

Публикувано от на в Фризьорство
  • Размер на шрифта: По-голям Мо-малък
  • Преглежания: 1222
  • Докладвай за нередност

Както за всичко останало, така и при косата е нужно да полагаме редовни грижи, за да бъде тя здрава и блестяща. На първо място трябва да знаем, че косата е генетична даденост и при всеки от нас тя е различна. Нейната гъстота и здравина зависят от броя на фоликулите и от дебелината на косъма, като това са фактори, върху които не можем да влияем. Те зависят основно от нашия произход. Например, хората с азиатски корени имат по-дебел косъм от тези от европеидната раса. 

Извън генетичната разположеност, има няколко основни фактора, които влияят върху състоянието на косата. На първо място това е да имаме здрав организъм. Причината е, че растежът и здравината на косъма са свързани с фоликулите, а те от своя страна с кръвообращението. Разбира се, има и редица козметични продукти, които действат в различни насоки за по-красива коса.

Ето и няколко основни съвета за здрава и силна коса:

1. Спазвайте правилен хранителен режим

В основата на здравата и силна коса е храната, която консумираме. Така се спомага да се подобри кръвообращението, което както казахме, е ключово за израстването на здрав косъм, а също и чрез храната се доставят протеините, необходими за косата. Оказва се, че най-полезните храни за косата ни са и едни от най-масовите. Това са яйца, кисело мляко, птиче месо, спанак, зърнени храни, канела и др. Препоръчва се и консумирането на малко по-екзотични храни като стриди, сьомга и гуава.

b2ap3_thumbnail_Healthy-Eating.jpg

2. Използвайте пресата и машата по-рядко

Ако ежедневно подлагате косата си на топлинна обработка, тя няма как да не се увреди, дори и да използвате щадяща преса или маша. Постоянното оформяне с тези уреди води до промяна структурата на косъма и неговото изтъняване. В следствие косата започва да се къса и да „цъфти“. Тя няма способността да се регенерира и затова е важно да я щадим колкото може повече. Специалистите съветват да сведем използването на преса, сешоар или маса до 2 – 3 пъти седмично, като задължително да използваме и козметичен продукт за предпазване от топлинното въздействие.

b2ap3_thumbnail_curl-hair.jpg

3. Взимайте козметика, която е подходяща за вашата коса

Всички сме различни, като това включва типа кожа и коса. Затова е важно винаги да подбираме козметични продукти, които са подходящи именно за нашата коса. Например шампоани и балсами за къдрици не са подходящи за хора с права коса. Първо трябва да определим какъв тип е косата ни, от какво има нужда и така внимателно да подбираме козметиката, която използваме.

4. Защитете косата си от външните влияния

За красива коса е важно да се стараем да я предпазваме от вредните влияния на външната среда. Косата няма естествена защита от вредните фактори. Важно е да осигуряваме достатъчно хидратация, както и да я защитаваме от UV лъчите.

5. Разчитайте само на професионални фризьори и качествена козметика

Не се доверявайте на всеки за оформянето и поддържането на прическата ви. Поверете косата си в ръцете на опитен фризьор, за да сте сигурни, че ще получите желания резултат. Подбирайте внимателно и козметиката, която използвате. Избягвайте продукти със съмнителен произход и неясни съставки.

b2ap3_thumbnail_1_20160714-151039_1.jpg

6. Прическата ви трябва да е съобразена с начина ви на живот и типа на косата

Важно е да съобразявате прическата си с типа на вашата коса. Например, ако генетично сте с по-слаба и тънка коса, не се изрусявайте. Това ще я увреди значително. Вместо това изберете цвят, който по-малко ще повлияе върху здравето на косата, като за това най-добре се консултирайте с фризьор. Начинът на живот също е от значение. Ако сте по-динамична личност със забързано ежедневие, едва ли ще имате много време за ежедневно оформяне на прическата, в случай че косата ви е подстригана така, че да изисква подобно старание. Вместо това може да изберете фризура, която се поддържа лесно и да акцентирате на естествения вид.

Последно редактирано на
0
Тагове: красота

Коментари

Маникюр