Как да се преборим с портокаловата кожа?

Публикувано от на в Козметични процедури
  • Размер на шрифта: По-голям Мо-малък
  • Преглежания: 753
  • Докладвай за нередност

Целулитът е състояние, при което в определени зони на кожата се обособяват мастни натрупвания. Те изглеждат като трапчинки и бучки по кожата. Обикновено целулитът се появява след пубертета и е най-забележим в задната част на бедрата.

В областта на медицината целулитът е известен още като adiposis edematosa, gynoid lipodystrophy, а разговорния език е познат като синдром на „портокаловата кожа“.

Дерматолозите смятат, че целулитът може да засегне до 90% от жените в някакъв момент от живота им. Той се класифицира в на три степени: 

- Първа степен: Целулитът не се вижда на повърхността на кожата, но на микроскопично ниво се наблюдават атомни промени в молекулите.

- Втора степен: Кожата започва да губи еластичност и в допълнение към атомните промените в молекулите, се наблюдават и миниатюрни струпвания.

- Трета степен: Освен особеностите от първа и втора степен, целулитът се вижда на повърхността на кожата

Въпреки, че целулитът може да се прояви и при двата пола, той е най-често срещан при жените, защото те имат определени видове мазнини в съединителната тъкан, които се преобразуват и създават портокаловата кожа.

Има няколко теории за възникването на целулита, сред тях са:

- Хормонални фактори: хормоните вероятно играят важна роля в развитието на целулита. Мнозина вярват, че естрогенът, инсулинът, хормоните на щитовидната жлеза и пролактинът са част от хормоните, които предизвикват образуването на целулит.

- Храната: Хората, които ядат твърде много мазнини, въглехидрати или сол и твърде малко фибри, са склонни да имат по-голямо количество целулит.

- Лайфстайл фактори: Целулитът е по-често срещан при пушачи, при хора които не тренират и при такива, които прекарват много време седнали.

- Облеклото: Ако бельото ви е много стегнато в областта на задните части, това ограничава притока на кръв и може да допринесе за формирането на целулит.

Има няколко типа терапии, които са подходящи за отстраняването на целулита:

Терапевтични методи за премахване на целулита:

* Топъл и студен чук.

* Масаж за стимулиране на лимфния поток.

* Топлинна терапия.

* Ултразвук.

* Радиочестотна терапия.

* Магнитна терапия.

* Електрическа стимулация.

Вторият тип методи за отстраняване на целулита се състоят в това да се действа върху мастните тъкани. Съществуват широк спектър от фармакологични средства, които се използват за премахване на целулита. Някой от тях са:

* Метилксантини

* Пентоксифилин

* Витамин Р (Рутин)

* Други

Тази средства за премахване на целулита се прилагат локално, перорално или чрез инжектиране, но ефикасността е незначителна или нулева. 

За да се намали целулитът, след процедура, може да препоръчате на клиентите си да започнат да се хранят здравословно, да приемат храни с ниско съдържание на мазнини, повече плодове, зеленчуци и фибри. Също така да правят упражнения редовно и да намалят стреса. 

Последно редактирано на

Коментари

Маникюр