Научен пробив отваря път за нови процедури за подмладяване

Публикувано от на в Иновации
  • Размер на шрифта: По-голям Мо-малък
  • Преглежания: 733
  • Докладвай за нередност

Научно откритие в разбирането на човешките кожни клетки може да отвори път за нови процедури за подмладяване. Пробивът е направен от учени от Newcastle University във Великобритания. Те са открили, че ключов за метаболизма ензим в клетките на кожата намалява с възрастта.

Проучването е установило, че активността на митохондриален комплекс II е значително по-малка при по-стара кожа. 

Това откритие доближава експертите до разработването на мощни терапии и козметични продукти против стареенето на кожата. Те ще трябва да противодействат на спада на ензима.

Откритието може още да доведе до по-добро разбиране как останалите органи в тялото остаряват. Това би позволило разработването на лекарства за няколко болести, свързани със стареенето, дори и рак.

Професорът по молекулярна дерматология в Newcastle University, Марк Бирч-Мачин е провел проучването заедно с д-р Ейми Болман.

b2ap3_thumbnail_3.jpg

Професорът казва: „С остаряването на тялото ни виждаме как енергията на клетките намалява, познато още като спад на биоенергията. Също с възрастта се наблюдава увеличение на вредните свободни радикали. Отраженията от този процес лесно се виждат, увеличават се фините линии, появяват се бръчки. Знаете какво е. Или поне вашето огледало го вижда всяка сутрин. Нашето проучване за първи път показва, че с увеличението на възрастта в човешкото тяло има специфично намаляване на ключов ензим за кожните клетки. Този ензим е като връзка между два важни процеса за създаване на енергия в клетките и неговото намаляване води до спад на биоенергията. Проучването показва, че сега имаме специфичен биологичен маркер за разработване на терапии и козметични продукти против стареене, а именно такива, които да увеличават биоенергията в клетките на кожата.

Последващите изследвания ще бъдат насочени към пълно разбиране на функцията и промените в кожата и другите тъкани. Ще се търсят методи за забавяне стареенето на кожата.

b2ap3_thumbnail_4.jpg

Последно редактирано на

Коментари

Маникюр