Петна по кожата – защо се появяват и как да ги премахнем

Публикувано от на в Козметични процедури
  • Размер на шрифта: По-голям Мо-малък
  • Преглежания: 646
  • Докладвай за нередност

Хиперпигментацията се изразява в плоски кафяво-сиви или черни петна по кожата. Те обикновено се появяват след излагане на слънце. Хиперпигментацията включва още старчески петна, лунички или петна, причинени от слънцето.

Защо се появява хиперпигментацията?
Тя е резултат от прекомерно производство на меланин (пигмента, който оцветява кожата). Дори лекарите не винаги могат да кажат с точност защо старческите петна се появяват. Възможни причини за петната по кожата са нейното стареене, излагането на пряка слънчева светлина или на други форми на ултравиолетови лъчи, като тези на солариума. Най-често хиперпигментацията се образува в областта на лицето, гърба и ръцете, раменете, горната част на гърба и предмишниците.

Кои хора са изложени на риск?
Хиперпигментацията може да се прояви при хора от всяка възраст, пол и раса. Въпреки това, тя е по-често срещана при хора с определени рискови фактори. Те включват:

-         Възраст над 40 години.

-         Светла кожа.

-         Често излагане на слънце.

-         Честа употреба на солариум.

Как се диагностицира хипрпегментацията?
Козметиците и дерматолозите обикновено могат да диагностицират хиперпигментацията само с един поглед. Но ако имат опасение, че петната сигнализират за нещо по-сериозно, могат да посъветват клиента да се консултира със специалист, който ще вземе биопсия от мястото и ще направи необходимите изследвания за рак или други опасни болести. 

Как се третира хиперпигментацията?
Хиперпигментацията не е опасна и не причинява никакви здравословни проблеми. Лечение не е необходимо, но повечето хора предпочитат да се премахнат петната.

Медикаменти: Препоръчайте на клиентите си да използват избелващи кремове. Ефектът от тях обикновено отнема няколко месеца. Необходимо е да се намали до минимум излагането на слънце, като задължително трябва да се използва слънцезащитен крем по време на лечението. Кремовете за избелване правят кожата по-чувствителна към светлината.

Козметични процедури: Има няколко козметични процедури, които могат да лекуват хиперпигментация. Всяка от тях има странични ефекти и може да предизвика усложнения, ако не се прилага правилно. Козметичните процедури за отстраняване на хиперпигментацията включват:

-    Лазерно лечение, което премахва клетките, които произвеждат меланин.

-    Химичен пилинг.

-    Дермабразио.

-    Криохирургия - тя замразява старческите петна с помощта на течен азот.

Предупредете клиентите си, че трябва да носят слънцезащитни препарати след процедурата по избелване, защото UV лъчите могат да увредят кожата.

Последно редактирано на

Коментари

Маникюр