Видовете акне и как да се справим с него

Публикувано от на в Козметични процедури
  • Размер на шрифта: По-голям Мо-малък
  • Преглежания: 579
  • Докладвай за нередност

Смята се, че 85% от хората на възраст между 15 и 24 години са имали или имат акне. При повечето от тях с влизането в по-зряла възраст тези проблеми изчезват, но има по-малко хора, при които несъвършенствата остават. Препоръчва се акнето да бъде лекувано още в началния етап от развитието му, защото в противен случай много трудно могат да се заличат следите от него.

Основен фактор за развитието на акне е прекалената секреция на мастен секрет, отделян от мастните жлези. Той е познат като себум и е причина порите да се запушват и кожата да се възпалява.

Има много причини за образуването на акне и пъпки, някой от тях са хормонален дисбаланс, стрес или диета. Един от методите, за които е доказано, че има ефект при лечението на акне е фотонтерапията, като се постигат бързи резултати.

Ето няколко насоки за справяне с акнето и намаляване на разпространението му:

- Почиствайте лицето с препрати против акне, които намаляват омазняването и натрупването на бактерии.

- Не стискайте пъпките.

- Не прилагайте абразивни или химични ексфолианти и пилинги върху кожа с акне.

- Предупредете клиентите си да не се излагат на прекомерно слънце.

- Посъветвайте клиентите си, които имат акне, да използват почистващ лосион ежедневно. Те трябва също да пият много вода, за да прочистят организма от токсините, да не използват грим, да избягват козметични продукти, съдържащи парфюми, консерванти и добавки. Клиентите с активно акне е препоръчително да посещават козметичните салони поне веднъж седмично.

Има различни видове акне:

Обикновено акне: Това е най-честата форма на акне, то още се нарича акне вулгарис. При този вид се наблюдават някой кожни промени, като комедони, папули, пустили (пъпки) дори и единични възелчета. Образуванията се задържат няколко седмици на повърхностния слой на кожата, а в по-дълбоки слоеве могат да се задържат и за месец.

Комедонно акне: То се получава при възпалени лезии от папули и пустули (пъпки). Лечението на комедонното акне в по-леките случаи обикновено не е трудно. По-трудно е лечението на по-тежките случаи с наличие на стотици затворени комедони.

Папуло-пустулозно акне: При него се наблюдават преобладаващи възпалени лезии, като има наличие и на комедони. Възможно е след преминаването на тази форма на акне да останат белези.

Конглобатно акне: Това е една от най-тежките форми на акне. Среща се по-често при мъжете. При него са налице папули и пустули на възелчета, абсцеси, комедони. Лечение: включва локална обработка на засегнатите места и приемане на медикаменти, като може да се стигне дори до хирургична обработка.

Инверсно акне: Това е тежка форма на акне, която засяга гънките и се проявява най-често при мъжете. При тази форма се наблюдават хронични възпалителни процеси в гънките, засягане на космените фоликули на тила и на скалпа, пилонидални кисти. Лечение: Премахването на този вид акне е изключително трудно. Изисква се постоянство и редовни посещения при козметика и дерматолога. Зоните се третират локално, използват се козметични продукти, може да се стигне и до хирургична намеса.

 - Други видове акне са: акне при бебета и деца (при тази форма веднага след раждането или малко след това се развива акне. То е следствие от повишени нива на анфрогени-мъжки полови хормони); акне при малки деца (проявява се при деца след 1-годишна възраст); хормонално обусловено акне (наблюдава се при жени с повишени нива на мъжки полов хормон); акне, зависимо от менструацията; акне екскорие; бодибилдинг акне; механично акне; контактно акне; козметично акне (то се появява най-често при жените и е причинено от затворени комедони); помадно акне (среща се при хора с къдрава и суха коса, които използват мазни козметични продукти); акне от масло, смоли и катрани; хлоракне (то е предизвикано от токсично действие на далогенирани хидрокарбонати) и фулминантно акне.  

Последно редактирано на

Коментари

Маникюр