Бъдещето на красотата – кои са тенденциите?

Публикувано от на в Иновации
  • Размер на шрифта: По-голям Мо-малък
  • Преглежания: 541
  • Докладвай за нередност

Ако някой ви беше казал преди 20 години, че днес жените ще се записват в листа на чакащите, за да си инжектират ботолинов токсин в лицето, шансовете да повярвате щяха да са нищожни, нали? Но сега това не би учудило никого. В днешно време има някои невероятни произведения, които се тестват в лабораториите. Те имат потенциала да променят начина, по който изглеждаме, по който се чувстваме и как стареем. Това е напълно възможно и то не в далечното бъдеще. Изследователите са заети да опитват да изпълнят някои от нашите най-съкровени желания, от правене на упражнение без дори да се движим, да това да имаме страхотна коса за секунди, че дори и да забавим появата на следите от остаряването. Но докато бъдат пуснати в производство, ние можем само да таим надежди. Ето и някои от изобретенията, върху които работят лаборантите.

 

Хапче, което заменя упражненията

Хапчето ще позволява да тренираме тялото си без да се налага да правим каквито и да е било упражнения. Но не бързайте да се отказвате от фитнеса, има време докато хапчето бъде пуснато на пазара. Учените от Изследователския институт Скрипс във Флорида разработват съединение, наречено SR9009, което след като бъде инжектирано на лабораторните мишки, ще ускори метаболизма им, ще изгражда мускулите им и ще увеличава издръжливостта. След инжектирането на препарата мишките са били в състояние да тичат много по-дълго.  Изследователите добавят, че дори и мишките с наднормено тегло, които се хранят с храна с високо съдържание на мазнини, отслабват. Но учените още работят по препарата, защото забързването на метаболизма може да доведе и до редица странични ефекти, като едно от опасенията е, че може да отключат редица вредни радикали в организма.

 

Отпуснатият корем ще бъде забравен

Фармацевтите в Сан Диего разработват биомедицински продукти за плосък корем. Продуктът е във 2-ра фаза. След като се инжектира, той свива коремните мастни клетки. Препаратът активира рецепторите в мастните клетки и засилва разреждането на триглицеридите, което от своя страна води до намаляване на обема на мастните клетки. Идеята за инжектиране на различни лекарства в мастните клетки не е нещо ново. През 90-те години лекарите в Европа и Южна Америка извършват процедури, наречени Lipotherapy или Lipodissolve. Това са форми на мезотерапия, но процедурите са загубили популярност.

 

Инжекция за разтваряне на мазнините

Мазнините в стомаха, не са единствените, които са подложени на отстраняване. Изследователите разработват нова инжекция, наречена ATX-101, предназначена за премахване на двойна брадичка, причинена от субменталните мазнини. Инжекцията чака одобрение от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата. ATX-101 е синтетичен вариант на молекулите в организма, които разграждат мастните клетки. „Инжектирахме ензима в кожата по един път месечно в продължение на 3 месеца. Продуктът се усвои от мастните клетки в кожата и започна да ги разгражда“, каза Дерек Джонес, ръководител на проекта.

 

Косопадът ще е мит

Разговорите за отслабване и диети са почти толкова чести, колкото и тези за времето, но има един проблем, който жените се притесняват да обсъждат, а именно косопада. При повече от 20 на сто от жените над 50-годишна възраст се наблюдава изтъняване на косата. Намирането на ефективно лечение за този проблем се оказва изключително трудно. При жените загубата на коса е цялостта, докато при мъжете се наблюдава косопад само на определени части от главата. Съвременните методи за трансплантация включват премахване на хиляди косми от областта на гърба и трансплантирането им върху главата.  Но при жените това е различно, те рядко се прилагат на трансплантация, тъй като не разполагат с достатъчно косми.

Но сега жените с изтъняла коса може да се усмихнат и да бъдат оптимисти. Разработва се нова техника, която позволява клониране на човешки косми. Този метод е много ефикасен, защото са необходими само няколкостотин косъма, които се побират на стотинка, вместо хиляди. В последствие космите се третират и в рамките на няколко седмици започват да се размножават. След това се поставят върху кожата и започват да се размножава и растат самостоятелно.

 

Последно редактирано на

Коментари

Маникюр