Няколко начина да имате по-голяма печалба от салона си

Публикувано от на в Други
  • Размер на шрифта: По-голям Мо-малък
  • Преглежания: 483
  • Докладвай за нередност

Представяме няколко насоки как да направите вашия козметичен салон или SPA център по-печеливш. Работата в този бранш може да е много удовлетворяваща, носи положителни емоции на клиентите и има потенциал да се развие успешен бизнес.

Дори и да не създавате сега своето студио, а то вече да е факт, никога не е късно да се замислите върху някои основни въпроси, които ще повлияят и ще спомогнат бизнеса ви да е по-печеливш.

Ето и някои важни фактори, на които трябва да обърнете внимание:

Добре преценете работното време на салона си

Работното време трябва да е внимателно обмислено, за да може салонът да обслужи максимален брой клиенти. Несъмнено знаете, че козметичната индустрия не робува на стандартното работно време от 8:00 до 17:00 часа. Обикновено салоните в по-големите градове и на по-оживени места са отворени от 10:00 часа сутринта до 20:00 – 21:00 часа вечерта, седем дни в седмицата. В по-малките населени места работното време средно е от 10:00 до 18:00 часа. Често собствениците умишлено решават през уикендите салоните им да работят в часовете, когато са отворени близките магазини и други търговски обекти. През събота и неделя обикновено студията отварят малко преди обяд и се работи до надвечер. В тези дни най-натоварените часове са тези по обяд и следобед.

Добре е да помислите дали не трябва да съобразите работното време спрямо клиентите с по-различни нужди. Например, ако правите сватбени прически, то най-вероятно ще трябва в събота и в неделя да отваряте салона доста по-рано, около 7:00 часа сутринта, за да обслужвате булки, чиято венчавка е преди или по обяд. 

Когато собствениците на салони започнат да управляват времето си така, че да стимулират печалбата си, ще открият, че това кара бизнесът им да се развива и да расте по-бързо.

b2ap3_thumbnail_2vxFiL7AxHkwWtvPAiPDE49p79o.png

Акцентирайте на приходите и обръщайте голямо внимание на цифрите

Ако тепърва откривате салон, най-вероятно ще се наложи да вършите всичко сам – от работата на фризьора или козметика до управление на административните въпроси. След известно време ще имате възможността да наемете квалифицирани служители, които да се занимават с ежедневната работа. Ако всичко е наред, може да им делегирате повече права и отговорности, така вие ще може да се съсредоточите върху това как да развиете бизнеса и да печелите повече.

Изберете подходящи цени за услугите

Друга важна част от развитието на салона е да определите правилно цените. Ако те са по-високи, ще ограничите броя на хората, които могат да си позволят услугите ви. Обратното: ако изберете по-ниски цени, тогава ще намалите потенциала за печалба и дори може да поставите бизнеса си под риск.

Изчисляването на подходящи цени изисква повече посещения на конкурентни салони, на база на които да определите и вашите цени. По-скоро трябва да обмислите трите фактора, които влияят на цените: разходи за заплати и консумативи, постоянни разходи, печалба.

Разходи за труд: към тях се включва и вашата собствена заплата. Обикновено заплатите се изчисляват на час и до голяма степен зависят от бързината, с която работят служителите ви.

Постоянни разходи. Те включват всички разходи, освен тези за труд. Това може да са сумите, които плащате за наем, за стоки на лизинг, за комунални услуги и т.н. Приблизителната оценка за тези разходи е, че представляват около 40-50 процента от тези за труд и консумативи.

Печалба: Собствениците на салони могат да очакват да имат от 11 до 15 процента (макар, че можете да направите тази цифра по-ниска или по-висока). За да постигнете нетната печалба, която желаете, трябва да определите твърд процент. 

Редовна поддръжка на салона

Важен фактор за запазване имиджа на салона е неговата редовната поддръжка. Не е достатъчно само да почиствате пода и да перете кърпите. Салонът трябва да изглежда добре и да има приятен аромат, за да може да бъде приветлив.

Някои собственици предпочитат да наемат човек, който да се грижи за тази поддръжка: чистотата в салона, подреждането и да има грижата винаги да има налични консумативи. Друг вариант е всеки работещ в салона да се грижи за чистотата на неговото работно място и да участва в цялостната поддръжка на помещението.

Продавайте продуктите, които използвате

Представяме един начин за допълнителни приходи всеки месец с много малко усилия. Според експертите търговията на дребно в салона може да има впечатляващ резултат върху печалбите. Снабдете се с различни продукти, свързани с вашия бранш, подредете ги добре. Научете служителите си как да ги продават. Целта е продуктите, които работещите използват върху техните клиенти, да могат да се продават. Направете тези стоки лесно достъпни и те ще се купуват. 

b2ap3_thumbnail_cosmetic1.jpg

Изготвяйте подаръчни ваучери или карти

Друг начин, с който може да изкарате повече пари, е да предлагате подаръчни карти или ваучери. Така ще генерирате по-голяма печалба, особено в периодите, когато се купуват много подаръци, като например през декември, за Свети Валентин и др. Типично е тези подаръчни карти или ваучери да бъдат приблизително около 10 процента от всички продажби.

Ползата от тях, е че носят приходи, като за направата им има много малка инвестиция. 

Последно редактирано на

Коментари

Маникюр